Duurzaamheid wordt een steeds groter thema in onze wereld. Het besparen van bijvoorbeeld energie wordt daarom ook steeds belangrijker. Voor veel mensen zijn dit soort zaken nog geen prioriteit. Toch is het handig om hier de komende jaren stappen in te gaan zetten. Het besparen van energie is immers een win-win situatie. Je helpt namelijk niet alleen de aarde door minder CO2 uit te stoten, maar je kan ook nog eens flink van energiekosten besparen. In dit artikel geven wij jou een paar handige tips over hoe je snel kan besparen op energiekosten. 

Tip 1: LED verlichting

De eerste tip heeft betrekking op de verlichting in het huis. Een eerste stap is om alle lampen in het huis te vervangen voor LED verlichting. Ook als de huidige gloei- en halogeenlampen nog goed werken, is het verstandig om ze toch te vervangen. LED-lampen zijn namelijk 75% zuiniger dan halogeenlampen en 85% zuiniger dan gloeilampen. Daarnaast gaan LED lampen bijna tien keer langer mee dan gloeilampen. Het vervangen van de verlichting is een simpele handeling die niet veel tijd en geld in beslag neemt. Toch bespaar je als snel honderden euro’s per jaar aan energiekosten. Uiteraard is het ook belangrijk dat je de verlichting uitzet gebruik om sluipverbruik te voorkomen. Het komt nog vaak voor dat veel verlichting onnodig aan staat. 

Tip 2: Minder water verbruiken

De tweede tip heeft te maken met het besparen van warm water. Bijna 20% van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de keuken en badkamer. Er zijn veel manieren waardoor je aanzienlijk veel kan besparen. Het meeste water wordt verbruikt onder de douche. Door korter te douchen en tegelijkertijd minder warm te douchen wordt er al fors bespaard worden op de energierekening. Denk daarnaast aan; het maken van lekkende kranen, zoveel mogelijk koud water gebruiken, energiezuinige apparatuur, waterbesparende wc’s enzovoort. Ook dit zijn makkelijke aanpassingen die niet veel tijd in beslag hoeven te nemen. 

Tip 3: Isolatie

De laatste tip heeft betrekking op de isolatie van het huis. Dit is belangrijker dan de meeste mensen denken. Vooral bij oudere huizen is de isolatie niet op orde en verliest het huis veel warmte. Om het huis beter te isoleren is het eerst noodzakelijk om de tocht tegen te gaan. Kieren en spleten in het huis dichtmaken met tochtstrips en kit is de ideale oplossing. Dit neemt weinig tijd in beslag en werkt effectief om tocht tegen te gaan. Deze strips en kit breng je aan bij ramen, deuren en kozijnen. Voor een nog betere isolatie kan er gekozen worden voor dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Dit zijn duurdere maatregelen, maar hier zijn vaak wel subsidies voor beschikbaar. Tot slot helpt HR++ glas ook goed en zorgt het voor minder geluidsoverlast. 

Je kan misschien ook genieten van: