Sollicitatiegesprekken zijn belangrijke momenten in het leven. Binnen een paar minuten moet je een dusdanige indruk achterlaten, dat een bedrijf je aanneemt. Dit ene gesprekje bepaalt als het ware je hele toekomst. Als je een sollicitatiegesprek hebt bij een bedrijf waar je graag wilt werken, is het dus belangrijk dat je de juiste indruk achterlaat. Maar hoe is dit nou het beste doen? In dit artikel worden 3 handige tips gegeven om een goed sollicitatiegesprek aan te gaan. 

Tip 1: Kom als jezelf

De eerste tip lijkt misschien heel vanzelfsprekend, maar is zeer belangrijk. Het komt te vaak voor dat mensen zich bij sollicitatiegesprekken anders voordoen dan hoe ze echt zijn. Steeds meer bedrijven doorzien dit. Het is daarom belangrijk dat je vooral jezelf blijft. De eerste indruk is het belangrijkste. De dagen van een strak pak met gestreken stropdas en smetteloze schoenen zijn voorbij. Het wordt steeds meer gewaardeerd als je op een manier gekleed bent die bij je past. Kleding zegt namelijk al veel over een persoon. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je in een trainingspak komt met afgetrapte sportschoenen. Hou het netjes en zorg dat het past bij het bedrijf. Aan de huisstijl van de website kan achterhaald worden wat wel en niet bij het bedrijf past. 

Tip 2: Verdiep je in de organisatie

De tweede tip heeft betrekking op het verdiepen in de organisatie waarbij je gaat solliciteren. Het is wel zo handig dat je het desbetreffende bedrijf door en door kent. Je moet weten wat ze doen, wat hun missie is, wie hun klanten zijn en wat hen onderscheidt van de concurrenten. Door je hier van te voren in te verdiepen ben je beter voorbereid op vragen over het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat je geïnteresseerd overkomt. Daarnaast is het ook slim om wat achtergrondinformatie over de werknemers op te zoeken. Het is handig om te weten met wie je straks rond de tafel zit. Als je van te voren een beeld hebt wie ze zijn en wat hun interesses zijn buiten het werk, is het gemakkelijker om het ijs breken bij de eerste ontmoetingen. 

Tip 3: Bedenk slechte eigenschappen

Deze tip heb je misschien al vaker voorbij zien komen. Toch blijft deze onmisbaar. In elk sollicitatiegesprek wordt er namelijk aan je gevraagd wat je minder sterke eigenschappen zijn en waarom. Dit kan soms lastig zijn om zomaar over jezelf te benoemen. Het is daarom handig om dit van te voren al goed voor te bereiden. Wees hierin eerlijk naar jezelf en vraag kennissen ook om hun mening. Je hoeft niet bang om een verkeerd antwoord te geven, bedrijven waarderen het juist als je eerlijk bent en als je laat zien dat je kritisch kan reflecteren. 

Je kan misschien ook genieten van: