Veel studenten stellen zichzelf de vraag: ‘wat wil ik later worden?’. Vaak hebben studenten nog geen flauw idee wat ze willen gaan doen. Dit zorgt soms voor een stressvolle periode. Je bent namelijk ook nog druk bezig met het succesvol afronden van je studie. Het is belangrijk om te weten dat iedereen een ander pad bewandelt op weg naar zijn of haar droombaan. Er is geen goede of verkeerde manier om hierachter te komen. In dit artikel bespreek ik drie dingen die je kunt doen na het afronden van je studie.

Vind een baan

De meeste mensen die net zijn afgestudeerd gaan gelijk op zoek naar een baan. Voor sommige is dat bij het bedrijf van hun afstudeerstage. Terwijl anderen er juist achter zijn gekomen dat die baan niet bij hun past. Een goede manier om een leuke baan te vinden, is door gebruik te maken van jouw netwerk. Plaats bijvoorbeeld een bericht op LinkedIn of benader recruiters van banen die jou leuk lijken. Ook zijn er verschillende vacaturewebsites waar je jezelf kan inschrijven.

Volg een master

Het is voor hbo- of universitaire opleidingen mogelijk om na de opleiding een master te volgen. Dit is met name interessant voor mensen die graag willen bijleren op een specifiek interessegebied. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel scholen die een master aanbieden, zowel in het binnenland als in het buitenland. Daarnaast is een masterdiploma internationaal geldig. Dit biedt de mogelijkheid om ook een goede start te maken van jouw carrière in het buitenland. Echter is het niet aan te raden om een master te volgen als het vakgebied niet bij jou past. Je gaat namelijk nog dieper op de stof in. Wanneer het onderwerp je niet interesseert, zullen het een of twee lange jaren worden. 

Ga op reis

Na het afronden van een opleiding zijn er ook voormalig studenten die voor een periode op reis gaan. Reizen is een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen en om jezelf te ontdekken. Op reis kom je namelijk in contact met allerlei verschillende mensen en culturen. Daarnaast leer je ook over jezelf welke dingen je juist wel of niet leuk vindt. Dit zijn allerlei dingen die jou op weg helpen om uit te zoeken wat je leuk vindt en wat bij jou past. Daarnaast en niet geheel onbelangrijk is het ook een ontzettend leuke periode. Het is voor veel mensen ook een ‘once in a lifetime opportunity’, omdat je op dit moment nog geen rekening hoeft te houden met de mensen om je heen en met je baan. 

Je kan misschien ook genieten van: