Heb jij een slecht gehoor en draag je een hoortoestel? Dan weet je waarschijnlijk ook dat je best wel wat kennis moet hebben over hoorbatterijen. Je wilt natuurlijk het maximale uit de batterij halen, zodat ze zolang mogelijk meegaan. Daarom vertellen we je in dit artikel graag alle belangrijke informatie die je moet weten over hoorbatterijen.

Haal het maximale uit de levensduur

Uiteraard wil je dat de batterijen voor hoortoestellen zo lang mogelijke levensduur hebben. Er zijn verschillende manieren hoe je het maximale uit de batterij kunt halen. Bijvoorbeeld met de 5 minuten regel.

De 5 minuten regel

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je 5 minuten wacht tussen het verwijderen van de sticker en het terugplaatsen van de batterijen in het hoortoestel, je de levensduur met zo’n 80% verlengt. Zodra je de sticker verwijdert wordt de batterij geactiveerd. Zuurstof komt in aanraking met het zink-oxide binnenin de batterij. Hoe meer zink geactiveerd is, hoe langer de batterij meegaat. Gemiddeld is dat zo’n 2 tot 3 dagen langer!

Ga er zorgvuldig mee om

De levensduur hangt ook af van hoe zorgvuldig je met de batterijen omgaat. Zo is het belangrijk dat je altijd je handen wast voordat je de batterijen gaat vervangen. Vet en ander viezigheid hebben namelijk een negatieve impact op de batterijen. Er zijn mensen die beweren dat je hoorbatterijen het beste in de vriezer kunt bewaren. Echter raden wij dit sterk af. Hoorbatterijen kunnen niet goed tegen temperatuurverschillen. Je kunt ze daarom het beste op kamertemperatuur bewaren.

Verschillende soorten merken

Het is lastig te zeggen welk merk het beste is voor hoorbatterijen. Elk merk heeft zo zijn eigen eigenschappen. Waar de een beweert dat de batterijen niet kunnen oxideren, belooft de ander een extreem lange levensduur. Het is daarom goed om te testen welk merk jij het prettigst vindt.

Verschillen in kleur

Hoorbatterijen zijn er in verschillende kleuren. Afhankelijk van het type hoortoestel heb je een bepaalde kleur nodig. De kleuren die er zijn: bruin, oranje, geel, blauw. Naast de kleur kun je hoorbatterijen ook herkennen aan een codering. Zo staan bruine hoorbatterijen gelijk aan de kleurcode 312. Let er bij het vervangen van de batterijen dus altijd op dat je de juiste type batterij hebt!

Houd de batterijen droog

De laatste tip die we je willen meegeven is dat je de batterijen altijd droog moet houden. Datzelfde geldt ook voor de hoortoestellen. Wanneer je ‘s nachts het hoortoestel in een droogbox doet, kun je gerust de batterijen laten zitten. Deze droogboxen hebben namelijk geen effect op de werking van de batterijen.

Je kan misschien ook genieten van: