Als je net begint met jouw bedrijf dan zijn er natuurlijk een aantal stappen die je moet nemen voordat je echt professioneel aan de slag kunt. Zo moet je een bedrijfsnaam verzinnen, je moet een ondernemingsplan schrijven en je moet jouw bedrijf inschrijven bij de KvK. Maar welke stappen moet je vervolgens nemen? Hoe zorg je ervoor dat je klanten binnenhaalt? In dit artikel bespreken we een aantal stappen die je als ondernemer moet nemen wanneer je een bedrijf start.

Visitekaartje

Allereerst is het belangrijk dat je een visitekaartje hebt. Je kunt deze zelf maken, maar je kunt natuurlijk ook een visitekaartje laten maken. Ook in 2021 zijn visitekaartjes nog steeds belangrijk, omdat het een praktisch communicatiemiddel is om jouw contactgegevens te verspreiden in jouw netwerk. Bovendien is het een handig middel om een gesprek mee af te sluiten. Als je regelmatig naar beurzen of netwerkbijeenkomsten gaat, dan is het bijna noodzakelijk om een visitekaartje te hebben.

Website

Anno 2021 is het hebben van een eigen website onmisbaar. Een van de voornaamste redenen om een website te hebben is het feit dat klanten hier informatie over jouw bedrijf kunnen lezen. Bovendien ben je met een website 24/7 bereikbaar. Als je merkt dat mensen regelmatig dezelfde vragen hebben over jouw product of dienst, dan kun je deze vragen beantwoorden op jouw website. Bovendien is een website het verlengstuk van jouw visitekaartje. Het is dus eigenlijk jouw online visitekaartje. Op een website vertel je onder andere wie je bent, wat je doet en waarom jij anders bent dan jouw concurrenten.

Zorg dat je gevonden wordt

Vervolgens is het natuurlijk ook belangrijk dat je gevonden wordt, want met een website alleen kom je nog niet zo ver. Je kunt op verschillende manieren zorgen dat je gevonden wordt. Zo kun je online adverteren via Google Ads, op social media kanalen of op marketplaces. Uiteraard is het ook mogelijk om offline te adverteren middels een advertentie in de lokale krant of via flyers. Heb je geen budget om te adverteren? Dan is het verstandig om jouw website te optimaliseren voor zoekmachines. Begin met een zoekwoord onderzoek om relevante zoekwoorden in kaart te brengen. Vervolgens ga je belangrijke pagina’s op jouw website optimaliseren voor deze zoekwoorden. Dit proces wordt ook wel SEO genoemd. Als iemand op zoek is naar een product of dienst dat jij verkoopt en jouw website is geoptimaliseerd voor dit zoekwoord, dan wordt jouw website dus gevonden op het juiste moment.

Je kan misschien ook genieten van: