Sommige mensen weten vanaf jongs af aan al wat ze later willen worden. De een wil graag piloot worden en de ander wil graag in de zorg werken. Er zijn ook mensen die na een aantal jaar studeren nog geen flauw idee hebben wat voor werk ze willen doen. Voor deze mensen lijkt het soms dat er helemaal niets is wat ze leuk vinden, maar ga niet bij de pakken neer zitten! Iedereen vindt op een gegeven moment een baan die hij of zij leuk vindt. In dit artikel bespreek ik drie tips om een baan te vinden die bij jou past.

Zorg dat een baan past bij jouw sterke eigenschappen

Voordat je op zoek gaat naar een baan is het belangrijk om je sterke en zwakke eigenschappen op een rijtje te zetten. Vind je het bijvoorbeeld leuk om veel contact te hebben en met mensen samen te werken? Zoek dan een baan dat aan deze eigenschappen voldoet. Wanneer je iets doet dat bij jou past, zul je merken dat het ook leuker is om aan de slag te gaan. Wanneer je er nog niet helemaal uit bent wat je voorkeuren en eigenschappen zijn, probeer dan aan de hand van je leuke bijbaantjes en hobby’s te kijken naar wat bij jou past.

Maak gebruik van je netwerk

Door gebruik te maken van je netwerk vind je vaak gemakkelijker een baan. Vaak onderschatten mensen hoe groot hun netwerk in werkelijkheid is. Je zult zien dat je netwerk bestaat uit allerlei mensen die een totaal verschillende beroep uitoefenen. Door met hun in gesprek te gaan, kom je erachter of iets ook voor jou interessant is. Als jouw netwerk niet groot genoeg is of je vind niets dat je leuk vindt, is het aan te raden om jouw netwerk te vergroten. Schrijf je in lezingen en conferenties over onderwerpen die je interesseren. Op deze manier leer je allerlei nieuwe mensen kennen die actief zijn op een gebied dat jouw leuk lijkt.

Vaak wordt de droombaan niet in een keer gevonden

Sommige afgestudeerde studenten voelen enorme druk in het vinden van een baan. Het is logisch dat je graag zo snel mogelijk aan de slag wil nadat je bent afgestudeerd. Alleen veel studenten zijn vaak te kritisch in het vinden van hun eerste fulltime baan. Het helpt om jezelf wat druk weg te nemen, door in je achterhoofd te houden dat het niet een baan is voor de rest van je leven. Wanneer je de baan niet leuk vindt, zal het je alleen maar helpen om in de toekomst een baan te vinden die wel bij jou past. Probeer het meer als een start van je carrière te zien. Op deze manier neem je druk weg bij jezelf. 

Je kan misschien ook genieten van: