Over de hele wereld stijgt het gebruik van elektrische auto’s. Toen de elektrische auto’s nieuw waren in de markt weerhield het veel mensen om een elektrische auto aan te schaffen vanwege de schaarse mogelijkheden om de auto op te laden. Tegenwoordig is dit geen probleem meer. Er zijn nog steeds te weinig openbare laadplekken voor de hoeveelheid gebruikte elektrische auto’s, maar het is sinds een aantal jaar mogelijk om thuis een laadpaal te plaatsen. In dit artikel bespreek ik de voordelen van een laadpaal aan huis.

Niet meer afhankelijk van laadpalen op openbare plekken

Er zijn op dit moment meer dan 50.000 laadpunten verdeelt over ons land. Dit klinkt veel, maar niet in vergelijking met het stijgende aantal verkochte elektrische auto’s in Nederland. Tijdens de corona crisis zijn de aantal verkochte auto’s enorm gedaald. Echter zijn alleen de verkochte elektrische auto’s gestegen vergeleken met het jaar daarvoor. Hierdoor neemt de vraag naar laadpalen toe. De kans is dus aanwezig dat als je onderweg de accu wil opladen je te maken krijgt met wachtrijen of dat je een stuk verder weg moet parken vanwege de schaarste aan elektrische oplaadplaatsen. Een laadpaal thuis voorkomt het probleem dat je in een lange wachtrij moet staan of dat je een stuk verder moet parken.

De dag starten met een volle accu

Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar. De verschillen zitten voornamelijk in de snelheid waarmee een auto opgeladen wordt. Welke soort laadpaal je ook kiest, het duurt altijd een aantal uur om de auto volledig op te laden. Het is daarom aan te raden om jouw auto in de nacht op te laden. Dit is namelijk het enige moment dat de auto een aantal uur niet gebruikt wordt. Daarnaast zijn er nu allerlei smart home gadgets beschikbaar waarmee het opladen ingesteld kan worden op een mobiele telefoon of tablet. Het is mogelijk om een begin- en eindtijd in te stellen, maar ook om de laadpaal uit te schakelen wanneer de auto volledig opgeladen is.

Het is financieel voordeliger

De meeste mensen kiezen voor een elektrische auto omdat het goedkoper is dan een benzine- of dieselauto. Er is nog meer financieel voordeel te behalen door een laadpaal thuis te plaatsen. Voor een laadpaal thuis betaal je namelijk een vaste energietarief. Terwijl openbare laadpalen verschillende energietarieven hebben. Zo zij laadpalen langs de snelweg duurder dan een laadpaal thuis. Het is nog voordeliger als je thuis gebruik maakt van zonnepanelen. Hierdoor is het zelfs mogelijk om nagenoeg zonder kosten de auto op te laden. 

Je kan misschien ook genieten van: