Wanneer je bezig bent met een verbouwing of iets op de muur wil hangen, is de kans groot dat je te maken krijgt met beton. Een gat boren in beton hoeft geen moeilijke opdracht te zijn. Echter zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is beton onder andere een sterk materiaal dat speciaal gereedschap nodig heeft. In dit artikel bespreek ik drie handige tips om het boren in beton makkelijker te maken.

1. Koop de juiste boor

Voordat je begint met het boren in beton is het noodzakelijk om de juiste boor aan te schaffen. Voor het boren in beton heb je een boormachine nodig met een pulserende werking. Er zijn twee soorten boormachines die een pulserende werking hebben. Je hebt namelijk een steen- en een betonboor. De meeste mensen maken de fout door gebruik te maken van een steenboor. Terwijl het voor boren in beton van groot belang is om een echte betonboor te gebruiken. Het verschil tussen een steenboor en een betonboor zit in de punt. Bij een steenboor is de punt van hetzelfde materiaal als de rest van de boor. Bij een betonboor is de punt gemaakt van wolfraamcarbide. Dit zorgt ervoor dat de punt enorm krachtig is. Waardoor het geschikt is om te gebruiken wanneer je in beton wil boren. 

2. Houd rekening met de diepte

Wanneer je boort in beton moet er rekening gehouden worden met de plug. Veel mensen denken alleen aan de breedte van het gat, zodat de plug erin past. Echter is het net zo belangrijk om de diepte bij te houden. Wanneer er een te diep gat wordt geboord zal de plug verdwijnen in het gat. Waardoor het zijn werking verliest. Het is beter om eerst voorzichtig te voren en dat het gat te klein is. Dan heb je namelijk nog de mogelijkheid om het gat dieper te boren. 

3. Houd rekening met leidingen

Meestal zitten er leidingen verwerkt in de muren en plafonds. Ten alle tijden wil je voorkomen dat je een water- of elektriciteitsleiding raakt tijdens het boren. De gevolgen kunnen enorm zijn wanneer er een leiding wordt geraakt. Er is dan een kans dat de leidingen en muur vervangen moeten worden, maar ook op waterschade. Als je niet weet waar de leidingen in jouw huis precies lopen, is het aan te raden om een leidingzoeker aan te schaffen. Een leidingzoeker maakt het mogelijk om aan te geven waar de leidingen verwerkt zitten. Op deze manier voorkom je dat er leidingen geraakt worden tijdens het boren.

Je kan misschien ook genieten van: