Duurzaamheid is al jaren een hot topic. Zowel voor bedrijven, politiek maar ook bij veel mensen op individueel niveau. Aan de ene kant kun je je afvragen wat jouw duurzame keuzes teweeg brengen. Het voelt als een druppel op een gloeiende plaat. Anderzijds, als iedereen zo denkt verandert er niets. Neem dus voor jezelf wat eerste stappen in de goede richting. Dan kan het aan jou niet liggen en wie weet inspireer je mensen om je heen.

Werk vaker thuis

Thuis werken is voor veel bedrijven en beroepen mogelijk. Het voorkomt een hoop uitstoot van woon-werkverkeer en bespaart natuurlijk veel tijd. Een andere duurzame kans met thuiswerken is om je thuiswerkplek met tweedehands spullen in te richten. Tweedehands bureaustoelen en andere kantoorinrichting is een goede eerste stap. Logischerwijs is tweedehands spullen kopen een duurzame keuze én goed voor de portemonnee.

Maak een nuttige wandeling

Als je graag gaat wandelen dan is dit een zeer mooi moment om je tijd nuttig te besteden. Neem een grijper en een vuilniszak mee en grijp onderweg wat afval uit de berm. Ik hoor je denken: “Waarom zou ik andermans troep moeten opruimen?” Dan zou inderdaad niet moeten, maar er ligt helaas nog steeds veel afval. Doe het desnoods niet voor jezelf, maar voor de dieren en de planten. Je zult merken dat het echt voldoening geeft als je thuis komt en een zak vol troep uit de natuur hebt gevist. Het voordeel is dat je sowieso was gaan wandelen en je die tijd dus nuttig besteed hebt. Het kost je dus geen extra tijd. 

Scheid je afval

Afval scheiden wordt natuurlijk al gestuurd vanuit de gemeente, maar dit betekent niet automatisch dat het ook goed gebeurt. Het feit dat er nog steeds veel restafval bij het PMD wordt gedaan en veel schoon plastic bij het restafval is natuurlijk super zonde. Zorg dat het niet aan jou kan liggen, want jij weet hoe je afval scheidt. Raadpleeg de afvalwijzer van de gemeente en laat je informeren. Een zeer mooie kans om een steentje bij te dragen aan de lokale duurzaamheid

Pak wat vaker de fiets

We hadden het al over thuiswerken en de vermindering van uitstoot. Moet je toch ergens naar toe? Overweeg dan de fiets. De fiets geeft flexibiliteit en is in de stad vaak nog sneller dan de auto. Nooit gedoe met parkeren en je wordt er fit van. Er zijn simpelweg heel veel voordelen. Ook bestemmingen net buiten de stad kun je prima fietsen. Gebruik de afstand als filter en spreek met jezelf af dat je alle bestemmingen binnen 10 km op de fiets gaat doen. Een basisconditie zorgt er voor dat je prima 18 km/u kunt fietsen en met een sportieve fiets zelfs nog wat harder. Dit betekent dat 10 km ongeveer 30 minuten fietsen is. Je zult zien dat mensen je sportiviteit waarderen en jij werkt heel efficiënt aan je conditie.

Je kan misschien ook genieten van: