Als werkgever wil je er alles aan doen om jouw medewerkers zo gezond mogelijk te houden. Helaas komt ziekteverzuim vaker voor dan je denkt. Dat heeft verschillende factoren. In dit artikel bespreken we daarom de stappen die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers gezond blijven.

Zorg voor een goed beleid

Het is belangrijk dat jouw medewerkers weten wat te doen bij ziekte. Het is daarom belangrijk dat iedereen op de hoogte is van het verzuimbeleid. Bij een verzuimbeleid draait het niet alleen maar om de cijfers, maar juist ook om de mensen. Wat moeten medewerkers doen bij een ziekmelding? Wat kun jij als werkgever van zieke medewerkers verwachten en wat kunnen de medewerkers verwachten van jou als werkgever? Dit alles leg je dus vast in een verzuimbeleid.

Een goede werkplek

Het is belangrijk dat jouw medewerkers kunnen functioneren onder goede werkomstandigheden. Een goede werkplek is heel breed. Als voorbeeld nemen we een kantoorbaan. Voor medewerkers met een kantoorbaan is het bijvoorbeeld belangrijk dat je voor een goed werkende laptop zorgt. Daarnaast moet er een bureaustoel en bureau aanwezig zijn. Er zijn heel veel soorten bureau’s en stoelen. Het beste is een bureaustoel die iedereen kan instellen op zijn of haar houding. Verder is een zit/sta bureau echt een voordeel, zodat jouw medewerkers kunnen afwisselen tussen staand- en zittend werken.

Motiveer om te bewegen

Zeker voor een kantoorbaan is het belangrijk dat jouw medewerkers in beweging blijven. Over het algemeen klagen mensen met een kantoorbaan vaak over rug- en schouderklachten. Op den duur kan dit tot problemen zorgen. Nekklachten zorgen voor hoofdpijn, waardoor jouw medewerkers minder productief zijn. Daarom is het belangrijk om als werkgever jouw medewerkers te motiveren om te bewegen. Dit kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door de kosten voor een sportschool abonnement uit te keren. Verder kun je een loop-lunch introduceren. In plaats van dat iedereen luncht in de kantine, ga je met z’n allen naar buiten om een rondje te lopen. Ook korte voetbal pauzes kunnen helpen om jouw medewerkers meer in beweging te brengen.

Werkfruit

Gezondheid begint natuurlijk met een gezonde voeding. Als werkgever kun je jouw werknemers werkfruit aanbieden. Zorg er als werkgever voor dat je jouw medewerkers elke dag vers fruit aanbiedt. Je hoeft echt geen fruitsalades te verzorgen, maar een mand vol appels, peren en mandarijnen kan al voldoende zijn! Je zult merken dat jouw medewerkers dit waarderen.

Je kan misschien ook genieten van: