Het opstellen van je curriculum vitae is noodzakelijk om een kans te maken op de baan die je voor ogen hebt. In de meeste gevallen kijken recruiters namelijk eerst naar de CV voordat de sollicitatiebrief bekeken wordt. Een CV bevat een korte samenvatting van jouw zakelijke leven. Aan de hand hiervan maken recruiters een keuze of je geschikt bent voor de baan. Hiervoor is het belangrijk dat je CV opvalt. De kans is namelijk groot dat er veel meer mensen reageren op de sollicitatie. In dit artikel leg ik uit hoe je zorgt voor een tip top CV.

Kort maar krachtig

De meeste recruiters krijgen elke dag enorm veel verschillende cv’s binnen. Om op te vallen is het noodzakelijk om kort maar krachtig jou als persoon te omschrijven en je werkervaring te delen. Zorg ervoor dat je cv maximaal 2 of 3 pagina’s bevat. Ook als je over veel werkervaring beschikt, is het niet aan te raden om je cv langer te maken. Beschik je over veel werkervaring? Maak dan een keuze welke werkervaringen je wil delen op je CV. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met de relevantie bij de vacature. Daarnaast is de recentheid van de werkervaring ook van belang.

Wees eerlijk

Een veelgemaakte fout is dat mensen bepaalde eigenschappen mooier maken dan dat het in werkelijkheid is. Ze zetten bijvoorbeeld in hun cv dat ze vloeiend Engels spreken of communicatief enorm vaardig zijn terwijl in de realiteit dit helemaal niet waar blijkt te zijn. Dit werkt in de praktijk alleen maar tegen je. Wanneer je namelijk de indruk geeft dat je iets heel goed kan, maar als in de praktijk blijkt dat dit helemaal niet waar is, is het onmogelijk om aan de verwachtingen te voldoen. Dit zal uiteindelijk alleen maar tot teleurstellingen leiden. Wees daarom eerlijk, want op deze manier is het kans het grootst dat je aangenomen wordt. Daarnaast hebben recruiters vaak genoeg ervaring om te herkennen of iemand een situatie rooskleuriger schetst dan dat het werkelijk is. 

Creatieve vormgeving

Om ervoor te zorgen dat jouw cv aan het einde van de dag wordt herinnerd, is een creatieve vormgeving van belang. Er zijn allerlei verschillende mogelijkheden om je cv vorm te geven. Sommige mensen kiezen ervoor om een ander lettertype te gebruiken, maar je kunt ook een cv opstellen in grafische programma’s. Steeds meer mensen maken gebruik van bijvoorbeeld canva of infographic. Op deze manier maak je het makkelijk voor jezelf om je te onderscheiden van de rest. Deze programma’s bevatten namelijk allerlei verschillende templates. Deze templates kunnen persoon worden aangepast. Waardoor de kans groot is dat jouw cv aan het eind van de dag nog herkent wordt door de recruiter.

Je kan misschien ook genieten van: