Voor veel mensen is het een enorme opgave om elke ochtend vroeg uit bed te komen. Je bed is nog lekker warm, het is nog donker buiten en het liefst slaap je nog een aantal uren door. Echter is het belangrijk voor een goede start van de dag om vroeg en gelijk op te staan. In dit artikel leg ik vier voordelen uit van vroeg opstaan.

1. Een positieve start van de dag

Vroeg in de ochtend is de kans groot dat het nog rustig is bij jou thuis, maar ook op straat. Dit biedt de ideale mogelijkheid om rustig aan de dag te beginnen. Nadat je gedoucht en ontbeten hebt, is het een goede optie om een rondje te gaan hardlopen. Zo heb je aan het begin van de dag al jouw dagelijkse beweging behaald. Ook biedt het ruimte om de dag vooruit te plannen. Schrijf bijvoorbeeld op wat je allemaal wil doen en bereiken voor de dag. Dit zorgt voor een overzichtelijk en rustig begin van de dag.

2. Maakt tijd voor een ontbijt

Mensen die laat opstaan, slaan vaak het ontbijt over of hebben alleen tijd voor een snelle hap. Terwijl het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Na een nacht slaap heeft je lichaam namelijk een lange tijd geen voedingsstoffen binnen gekregen. Je lichaam heeft simpelweg voedingsstoffen nodig om productief te worden. Daarnaast helpt het ook om je spijsvertering op gang te brengen. Wanneer je vroeg opstaat heb je extra tijd om een uitgebreid en lekker ontbijt te eten om de dag goed te beginnen. 

3. Je wordt productiever

De meeste mensen zijn heeft meest productief in de ochtend. In de ochtend heb je namelijk meer wilskracht dan later op de middag. Wilskracht wordt soms ook wel gezien als een spier. Een spier raakt op een gegeven moment na een aantal oefeningen vermoeid. Hetzelfde geldt voor je wilskracht. Na een drukke ochtend en begin middag heb je simpelweg minder wilskracht om zaken af te ronden. Daarnaast helpt het om je op jezelf en je eigen taken te focussen, omdat de rest nog niet wakker en werkzaam is. 

4. Verbetert de slaapkwaliteit

Mensen die vroeg opstaan hebben vaak een betere slaaproutine. Ze gaan eerder naar bed en staan vaak op voordat het licht wordt. Wanneer je op een vast tijdstip gaat slapen en wakker wordt, zal je interne klok beter werken. Waardoor in slaap vallen en opstaan makkelijker aanvoelt. Daarnaast helpt het om voor middernacht te gaan slapen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vroeg slapen eerder in hun diepe slaap terecht komen. 

Je kan misschien ook genieten van: