Sinds de komst van digitalisering is de economie en samenleving in een snel tempo veranderd. Denk bijvoorbeeld aan dagelijkse bezigheden zoals online winkelen en internetbankieren maar ook het gemak van elektronisch belastingaangifte. Al deze digitale technologieën hebben steeds meer invloed op onze manier van leven. In deze blog behandelen we digitalisering en vertellen we de meest impactvolle veranderingen. 

Elektronische gegevensuitwisseling 

Dankzij de forse groei van digitalisering is het voor bedrijven steeds makkelijker om op een snelle en efficiënte manier zaken te doen met hun handelspartners en klanten. De gestructureerde elektronische gegevensuitwisseling, wat ook wel EDI wordt genoemd, zorgt voor een snellere uitwisseling van informatie, minder papierwerk en is 24/7 beschikbaar. Kort samengevat zorgt deze manier van communiceren voor een betere service en dit staat weer gelijk aan tevreden klanten! 

De menselijke tussenkomst neemt af 

Een van de belangrijkste veranderingen van de digitalisering is het feit dat de menselijke tussenkomst steeds meer afneemt. Werkzaamheden worden steeds vaker geautomatiseerd en dit betekent automatisch dat mensen (in de toekomst) hun banen zullen verliezen. Uiteraard heeft ieder verhaal ook een positieve kant, want organisaties houden op deze manier meer tijd over en kunnen efficiënter werken. Eigenlijk zorgt de digitalisering ervoor dat al het ‘saaie’ werk uit handen wordt genomen. 

Virtuele assistentie 

Wat misschien wel 1 van de meest populaire ontwikkelingen is van het moment zijn de virtuele assistenten. Door middel van spraakherkenning worden allerlei taken voor je uitgevoerd. Deze virtuele assistenten krijgen een steeds belangrijkere rol in onze dagelijkse bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan het herinneren van taken, het afspelen van muziek, het bedienen van andere apparaten en het horen van de weersverwachting. 

Blockchain 

Blockchain zorgt ervoor dat de gegevens van een transactie transparant en decentraal worden vastgelegd. Dat betekent dat ze verdeeld worden over verschillende computers in het netwerk en de gegevens niet gemanipuleerd worden op één enkele locatie. Naast transacties heeft de blockchain-technologie ook potentie voor identiteitsbeheer. Blockchain is zeker nog niet volgroeid en heeft nog vaak te maken met technische problemen, maar desondanks kan blockchain een aanwinst zijn op het gebied van veiligheid en winstgevendheid. 

Nederland is koploper 

Nederland is één van de koplopers in de Europese Unie wat betreft de digitalisering. 94% van de Nederlanders maakt namelijk gebruik van internetdiensten zoals online bankieren en online shoppen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakt zich sterk om Nederland ook digitaal koploper van Europa te laten blijven. Bijvoorbeeld door samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap te bevorderen. Dit zal een positief effect hebben op de economie en werkgelegenheid, maar zal ook oplossingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen.

Je kan misschien ook genieten van: