De zomer is nog maar net voorbij, maar dat betekent niet dat we niet alvast mogen denken aan vernieuwing voor de tuin. Sterker nog, het is juist een goed moment om alvast te bedenken wat voor wijzigingen je wilt doorvoeren in je tuin. Tijd om hierover na te denken! Om je alvast op weg te helpen geven we je een aantal tips die jou helpen om je tuin zomerklaar te maken. Lees snel verder. 

Schutting

Om te beginnen is het belangrijk om na te denken over je schutting. In 2023 gaan we allemaal steeds kiezen voor een meer tropische look van de tuin. Daarbij is het soort schutting misschien wel een van de belangrijkste kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan een bamboe tuinscherm. De prachtige combinatie van bamboestokken geeft je tuin per direct een tropische en bijzondere uitstraling. 

Tuin omspitten 

Wil je zaaien of planten? Dan is het belangrijk om eerst de grond om te spitten en onkruid vrij te maken. Spit één steek diep en keer de kluit aarde om. Let op dat je geen bloembollen kapot steekt of de wortel van andere planten. Bestrooi vervolgens de grond met compost en koemestkorrels en laat de grond minimaal een week inzakken voordat je weer gaat zaaien of planten. 

Knippen en snoeien 

Veel heggen en struiken kun je het beste aan het einde van de zomer of in de herfst snoeien. Mooi moment dus om dat op te pakken. Het snoeien in de zomer of herfst voorkomt namelijk dat je planten, bomen of struiken snel gaan rotten. Dit komt doordat in de zomer je beplanting nog volop in de groei is en de afgeknipte takken sneller kunnen helen en doorgroeien. Bovendien hoef je deze bomen, planten of struiken in niet meer te snoeien en je beplanting wordt minder kwetsbaar in de winter. 

Fix je gazon

Wanneer je gras hebt in je tuin is het verstandig om hier echt een goede blik op te gaan werpen. De kans is namelijk groot dat het gazon er wel eens groener en levendiger uit mag zien. Begin daarom eerst met het maaien van het gras zodat het weer fris uitziet. Het advies is altijd om hier pas mee te beginnen wanneer het niet vriest. De ideale hoogte van het gras voor de zomer is 3,5 tot 4,5 centimeter. 

Opruimen!

Oké, je gazon is weer strak, de heggen zijn gesnoeid en het onkruid is verwijderd. Dan is het nu tijd om de puntjes op de i te zetten door de tuin te bezemen en harken. Op deze manier zorg je ervoor dat je de laatste bladeren, afgeknipte takken en restjes onkruid uit je tuin verwijdert! Net zoals je graag in een schoon huis woont, is het ook belangrijk om een schone tuin te hebben.

Je kan misschien ook genieten van: