In Nederland worden buxusrupsen een steeds groter probleem. Veel mensen zijn niet bekend met deze diersoort, waardoor op een gegeven moment een deel van jouw tuin opgegeten wordt. Daarnaast worden buxusrupsen niet in de weg gezeten door de natuur. Hierdoor is het voor hen mogelijk om vrij hun gang te gaan. In dit artikel bespreek ik hoe je een buxus rups bestrijdt. 

Wat is een buxusrups?

Een buxusrups is een rups die zich uiteindelijk verder ontwikkeld in een buxusmot. Een buxusrups is te herkennen aan zijn geelgroene kleur met een zwarte kop en zwarte lengtestrepen. In een later stadium ontwikkelt deze rups een bruinachtige huidskleur. De buxusrups komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. Echter zijn ze sinds een aantal jaar ook in Nederland te vinden. Nadat een buxusrups zich ontwikkeld heeft, wordt het een buxusmot. Een buxusmot is te herkennen aan zijn witte kleur. 

Een buxusrups zorgt voor problemen

Wanneer je een buxus in jouw tuin hebt staan, zorgt een buxusrups op korte of lange termijn voor problemen. Een buxusmot plaatst namelijk eitjes in een buxus plant. Wanneer de eitjes uitkomen, komen er buxusrupsen uit. Zij hebben maar een taak en dat is zoveel mogelijk eten. Zodat ze zich uiteindelijk op een goede manier ontplooien tot een mot. Zij halen voeding uit een buxus plant. Dus wanneer er sprake is van een groep buxusrupsen in jouw tuin, wordt op een gegeven moment je hele buxus plant opgegeten.

Hoe bestrijd je een buxusrups?

Een buxusrups bestrijden is tegenwoordig geen moeilijke opgave meer. Er zijn allerlei verschillende bestrijdingsmiddelen beschikbaar. Het is wel belangrijk om te weten dat de beste tijd om deze rupsen te bestrijden aan het begin van het lenteseizoen is. Het is aan te raden om hiervoor een sproeier te gebruiken, omdat dit de beste manier is om op lastige te bereiken plekken te komen. Nadat je een keer besproeid hebt, dien je 1 of 2 weken te wachten voordat je nog een keer moet sproeien. 

Vraag om hulp

Een buxusrups is een relatief nieuw probleem in Nederland. Het is niet gek als je geen flauw idee hebt hoe je deze dieren moet bestrijden. Ik raad daarom aan om bij twijfels of onduidelijkheden contact op te nemen met het bedrijf waarbij je de bestrijdingsmiddelen hebt gekocht. Zij hebben genoeg kennis en ervaring om jouw te helpen met het bestrijden van de buxusrupsen in jouw tuin.

Je kan misschien ook genieten van: