De laatste jaren zie je steeds meer elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. Niet zo gek dat elektrisch rijden al jarenlang wordt gezien als de toekomst van autorijden. Maar is het nu wel zo interessant om elektrisch te gaan rijden? Als jij nadenkt over het aanschaffen van een elektrische auto zijn er een aantal zaken om van tevoren goed rekening mee te houden. Wij zetten het voor je op een rijtje.

Waar ga je opladen?

Een elektrische auto moet, logischerwijs, opgeladen worden om er mee te kunnen rijden. Tot op de dag van vandaag is het opladen van een elektrische auto een stuk lastiger dan het voltanken van een benzine auto. Om te voorkomen dat je zonder energie komt te staan is het dus zaak om altijd met een volle accu van huis weg te gaan. Overweeg daarom om ook een laadpaal thuis neer te zetten, zodat je de auto ‘s nachts tijdens het slapen kunt opladen. Dit is niet alleen een stuk gemakkelijker, maar ook nog eens goedkoper. Bij een openbare laadpaal zijn de kosten per kw/h een stuk hoger dan de kosten uit je eigen laadpaal. Echter is het wel nodig om te investeren in een goede laadpaal, maar dit heb je bij voldoende gebruik binnen de kortste keren terugverdiend.

Wat voor auto wil je?

Net zoals bij benzine auto is er een groot verschil tussen de verschillende merken elektrische auto’s. Die zie je dan ook terug in de kosten van de aanschaf van een nieuwe auto. Rijd jij vooral kleine stukken in de stad? Dan is een kleine Renault Zoe een prima auto. Wil jij de elektrische auto vooral gebruiken voor lange, zakelijke stukken? Dan kom je waarschijnlijk sneller bij een Tesla of Mercedes uit. Deze hebben niet alleen een mooiere uitstraling, maar bieden ook nog eens meer comfort en een grotere actieradius. Zo voorkom je dat je om de haverklap bij een laadpaal staat om de auto opnieuw op te laden.

Zakelijk of particulier?

Tot slot moet je jezelf afvragen of je de auto particulier aanschaft of op naam van het bedrijf. Bedrijven kunnen namelijk gebruik maken van verschillende subsidies en aftrekposten. Niet zo gek dat je veel ondernemers in een elektrische auto ziet rijden dus. Als jij particulier een elektrische auto aanschaft zal je rekening moeten houden met een hogere aanschafprijs, maar is de auto wel helemaal voor jezelf.

Je kan misschien ook genieten van: